Spex in the City - Gnestarevyn 2009
Regi: Magnus Reinfeldt
Kapellmästare: Anders Wolf, Scenbild: Bruno Olsson, Scenografi: Niklas Zander, Ljussättning: Anders Magnusson, Kostym: Jenny Brixmark, Kerstin Nordefors, Benita Ekberg
Elektron, Gnesta
måndag 12 januari 2009, kl 05.00
Med kärlek till Gnesta
KULTUR&NÖJE

Nitton gånger minsann. Så länge har Gnesta Revysällskap roat
sin publik med att blicka tillbaka på åren som gått.

I lördags var det dags för premiär på årets upplaga som fått namnet ”Spex in the City” och säger sig vilja hylla ”landets puls och stadens lugn”.
Alltså behövs det pass för att komma från Björnlunda in i Gnesta, och både yxa och motorsåg för att få upp russin­paketen till starkglöggen ute på landet. Och bönderna är fly förbannade över de senaste EU-kraven.
Som helhet var det en jämn och rolig revy med färggranna kläder, snyggt ljus och bra fart för det mesta.
Riktigt vassa elakheter kunde jag sakna, men samtidigt är det mysigt med en kärleksfull lokalrevy med hemkänsla.
En stark sida finns i de lokala numren med alla fjorton i ensemblen på scenen. Bibbi Wallentin är perfekt som ständigt leende programledare för det kommunala körslaget mellan det röda och det blåa laget. Och roligt blir det också när de båda fotbollsklubbarna beslutar sig för att gå samman för att gå upp till div IV och hålla Gåsinge kvar i sexan.
Första akten är på flera sätt den starkaste, för där dominerar det lokala med Eva Lysell och Bengt Landin i en soff-tvstudio med inklipp av från olika håll i Gnestatrakten.
Bland annat förs vi till Visbohammars gård och hästhoppning, men alla som tar sporten på allvar bör varnas, för Kjell Brolin är lekfullt elak och klädd i frack med gråa långkalsonger.
Sture Nordin har även i år koll på vad Göran Persson gör, förstås, men nytt för i år är att även Leif G W Persson parodieras pricksäkert av Bengt Landin.
I andra akten kommer mycket av det lokala i stället i form av telegramuppläsning från Nyaste Nytt-studion. Men det är också ombyggnad och därmed oordning på Systemet och Apoteket och på Coop i en riktigt skojig sång.
En minifars av förväxlingar bjuder på rika komiska poänger från Eva Lysell, Mats Hammarlöf och Bibbi Wallentin.
Kvällens riktigt fräcka nummer styrs med perfekt timing och tonfall, när Bibbi Wallentin ringer upp Bengt Landin för att låna jordfräsen.
Musiken har spännvidd från Bellman till Rolling Stones och Magnus Uggla, och det låter bra om Anders Wolf och hans orkester: Stigbjörn Fant, Alf Malmsten och Hannes Beyer.
Nykomlingen Anne Jonsson gör bra ifrån sig, som allra bäst som hemvårdare ihop med Kamelia Larroum i Claes Erikssons husvagns-sång fast nu handlar det påpassligt om att ”man ska ha hemtjänst”.
De fyra dansarna Cecilia Andersson, Kamelia Larroum, Angelica Hermansson och Norea Thomas lyfter också hela föreställningen med egna nummer och i masscenerna.
Som helhet bådar detta gott för Gnestarevyns 20-årsjubileum nästa år.
Fride Jansson